Ünnepelt a Magyar Szó

A Magyar Szó Hétvége melléklete igen kedvelt az olvasók körében, és nagy hagyománnyal rendelkezik. 2004 márciusában jelent meg először ilyen formában. Első szerkesztője Németh Zoltán újságíró volt: „Rám volt bízva annak idején, hogy egy lapstruktúrát készítsek a szombati és a vasárnapi számból, összevonásával. Tehát mindent be kellett ebben a hétvégi számban, ebbe mellékletben gyömöszölni, ami szombaton is megjelent, Kilátó, meg különböző más dolgok, akkor a tévéműsort is több oldalra kellett tervezni, tehát meg kellett tervezni az egész újságot.”

A melléklet az újság legnépszerűbb része, ezért nagy megtiszteltetés, de egyben nagy kihívás is a szerkesztése - mesélik a jelenlegi Hétvége szerkesztői. Értéket közvetíteni és teremteni, ez a legfőbb cél - hangzott el az eseményen.

Máriás Endre, szerkesztő, Hétvége melléklet, főszerkesztő-helyettes, Magyar Szó: „Mindig arra törekszünk, hogy olyan témákat dolgozzunk fel amelyek megcélozzák és érdeklik az olvasóinkat illetve azoknak a szélesebb rétegeit is, a fiataloktól kezdve egészen az idősekig. Éppen ezért mindig emberi sorsok bemutatásával foglalkozunk illetve olyan épített örökség megőrzésére vonatkozó témákkal meg egyéb kulturális illetve közéleti témákkal amelyek meghatározzák a sorsunkat és amelyek érdekesek lehetnek mindannyiunk számára.”

Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

 

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

Már lehet pályázni az újvidéki Európa Kollégium férőhelyeire

Az elsőéves délvidéki egyetemisták már pályázhatnak az újvidéki Európa Kollégium férőhelyeire, egészen szeptember elsejéig. A felsőbb évesek számára pedig októberben fogják kiírni a pályázatot.

Az Európa Kollégium szobái szinte teljesen kiürültek július 15-én. A felsőbb éves hallgatók egy része majd csak szeptemberben költözhet vissza, a többiek és az elsőévesek pedig októberben. A kollégium hatéves fennállása alatt több száz fiatalnak nyújtott már otthont az egyetemi évei alatt.

A 380 férőhelyes, rendkívül felszerelt Európa Kollégium nem csak szállást biztosít a fiataloknak, hanem Szerbiában egyedülálló szakkollégiumi tevékenység is működik ott.

Szeptember elsejéig azok a hallgatók pályázhatnak akik idén felvételiztek, és iratkoztak be valamelyik újvidéki felsőoktatási intézménybe. A második pályázat, amelyre a felsőbb éves hallgatók jelentkezését várják, október folyamán lesz kiírva.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója elmondta, hogy a feltételek ugyanazok, mint a korábbi években. Az egyik alapfeltétel az, hogy a beiratkozó diák magyar nyelven végezte az általános vagy a középiskolát – de a Magyar Nemzeti Tanács bizonyos esetekben felmentheti az illetőt ezen feltétel alól. Ez pedig olyan esetben történhet, amikor a diák olyan önkormányzatból érkezik, ahol a körülmények miatt ezen feltétel nem teljesülhetett.

A másik feltétel, hogy a hallgató nem ismételt évet, először írja be az adott évfolyamot. A pályázati felhívás megtalálható a Magyar Nemzeti Tanács (https://www.mnt.org.rs/europa-kollegium-palyazat-2021-elso-kor) és az Európa Kollégium (https://europakollegium.com/megjelent-az-mnt-palyazati-kiirasa-az-europa-kollegiumban-valo-2021-2022-evi-kollegiumi-elhelyezesrol/) honlapján is. A szükséges dokumentumokat, bármelyik CMH irodában át lehet adni.

Forrás: pannonrtv.com                                             Fotó: Dragan Miljanić (Pannon RTV)

Elkezdődött az Apáczai Nyári Akadémia második hete Újvidéken

Elkezdődött az Apáczai Nyári Akadémia második hete Újvidéken, ahol hetven pedagógus vesz részt a képzésen. Az előadók Délvidékről, Erdélyből és Magyarországról érkeztek. 
 
E héten osztályfőnöki képzéseket tartanak, továbbá a \"Tapasztald, hogy továbbadhasd!\" környezetnevelési előadás-sorozatot hallgatják meg a pedagógusok. 
 
A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást, a magyar fiatalokkal kapcsolatos programokat. Mindezzel biztosítani igyekeznek a feltételeket a fiatalok szülőföldön maradásához - erről beszélt a megnyitón Szili Katalin, magyar miniszterelnöki megbízott.
 
Forrás: pannonrtv.com            Fotó: Dragan Miljanic
 

XXI. alkalommal szervezi meg az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesület

Az akkreditált továbbképzésen délvidéki tanárok, tanítók és pedagógusok fejleszthetik szakmai tudásukat. 

Az első héten, július 5-9. között természettudományi és humán tudományi előadások hangzanak el. 

Az Apáczai Nyári Akadémia lassan két évtizede biztosít tanulási, ismerkedési és szakmai továbbképzési lehetőséget a délvidéki pedagógusok számára. 

Az ünnepélyes nyitórendezvényt a Vajdasági Rádió és Televízió új épületében tartották, ahol Lőrincz Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is előadást tartott. 

A képzés második hete július 12-16. között fog zajlani, ahol osztályfőnöki képzést tartanak majd, valamint a „Tapasztald, hogy továbbadhasd!” környezetnevelési programról lesznek majd előadások.

Forrás: pannonrtv.com                                               Fotó: Juhász Géza (Pannon RTV)

Az újvidéki színészhallgatók vizsgaelőadása

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színpadán mutathatják be vizsgaelőadásukat az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatói. Az általuk előadott darab Yasmina Reza Az öldöklés istene, ezt láthatja majd a nagyérdemű. Az előadás olyan kérdéseket boncol, mint az, hogy vajon az ösztöneink vezérlik az embereket; az agresszivitásunkat milyen mértékben tudjuk szabályozni; magunknak vagy a többi embernek hazudunk többet; vajon mindenki fejében megfordul az, hogy rossz párt választott magának. Az előadás promóciós sajtótájékoztatójára nemrég került sor.

László Sándor, az Újvidéki Művészeti Akadémia színész osztályának vezetője mondta el a sajtótájékoztatón, hogy remélhetőleg egy tartalmas, izgalmas, bár nehéz, de élvezetes időszakon vannak túl a végzős növendékek. Készen állnak a hivatásos színészi életre. Ezeken túl háláját fejezte ki a Kosztolányi Színház és Urbán András felé, amiért lehetőséget adtak. Nemcsak teret biztosítottak a végzősöknek, hanem műszaki személyzetet, jelmez- és díszlettervezőt is.

Az osztályt négy lány és négy fiú alkotja, a drámairodalomban pedig igencsak nehéz találni egy olyan darabot, amelyben négy-négy női és férfi egyenrangú szerepre íródott volna. Bár a Yasmina Reza Az öldöklés istene sem ilyen, itt két-két egyenértékű szerepről van szó, amit sikerült úgy elosztani egymás között, hogy egy szerepet két színész felváltva játszik. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a próbafolyamat során ismerte fel azt, hogy a két színészi játékot képes volt egy szerepként megélni. Ez egyértelmű jele a szakmai felkészültségnek a tanítványok részéről.

A továbbiakban rámutatott arra is, hogy a KDSZ nem csak műsorára tűzte a produkciót, de tájol is vele, ennek következtében Zentán és Újvidéken is láthatják majd a darabot. Az előadás középpontjában egyébként a mindennapi problémák, főleg a házastársi kapcsolatokban keletkező gondok állnak. Balázs Áron, a Művészeti Akadémia tanársegédje mutatott rá, hogy bár nincs ilyen jellegű tapasztalatuk a hallgatóknak, mégis kiválóan megoldották a feladatot. A végzősöket is kérdezték a sajtótájékoztatón, akik elmondták, hogy örömmel maradnak otthon, ha úgy alakul, de minden lehetőséget meg kell ragadniuk pályakezdőként.

Yasmina Reza Az öldöklés istene június 12-én, szombaton 19 órakor kerül bemutatásra. A produkció a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretében valósul meg.

Forrás: vajma.info                 Fotó: Tóth Imre

Ahol a művészek születnek

A Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola eddig számos elismert művészt, középiskolai és egyetemi tanárt nevelt ki, akiknek alkotásai múzeumokban, képtárakban és nyilvános tereken is megtalálhatóak.

A felvételi vizsgára itt általában hamarabb szokott sor kerülni, mint a többi középiskolában. Ráadásul a felvételi három napos, és többek között rajzolásból, festészetből és szobrászatból áll. Ezért nem meglepő, ha ide a képzőművészetek iránt érdeklődő, már előzőleg is alkotó, tehetségüket bemutatni és továbbfejleszteni akaró diákok érkeznek.

Ahogyan a felvételi, úgy a tanulmányok is eléggé sokrétűek, és minden szak nyújt egy széles körű alapképzést. Ezeken a diákok számos alkotási technikával megismerkedhetnek és kísérletezhetnek. Ráadásul az alkotások nem csak az iskola keretein belül, a négy fal között zajlanak, hanem a diákok aktívan részt vehetnek a más intézményekkel és szervezetekkel megvalósuló együttműködésekben is.

A 2021/2022-es tanévben magyar nyelven a grafikai tervező szak nyílik majd. Az intézményben jelenleg húsz fős osztályok vannak, viszont a magyar osztályok létszáma általában ennek a fele.

Az itt elvégzett középfokú tanulmányokat követően, sokan folytatják tanulmányaikat a Művészeti Akadémián, vagy más hasonló intézményben. A tantermi és gyakorlati órákat is feldobják néha egyetemi tanárok, vendégelőadók vagy ismert művészek, akik közül többen is az iskola diákjai voltak.

Forrás: pannonrtv.com                             Fotók: Pannon RTV

Városi alapítású művelődési intézmény lesz az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Ezzel a lépéssel hosszú távon biztosítva lesz a központ működése, mivel a szükséges anyagi fedezetet ezentúl a város az éves költségvetésében fogja biztosítani.

A Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezetének és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ Elnökségének kezdeményezését Újvidék Város Képviselő-testülete a legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta.

Ladisity Melinda, a VMSZ újvidéki önkormányzati képviselője elmondta, hogy ennek köszönhetően a központ működésének költségeit ezek után nem pályázatok útján tudják megteremteni, hanem a város fogja biztosítani a számukra. Továbbá az előre tervezett programokat is gond nélkül meg tudják majd tartani.

Forrás: pannonrtv.com                                Fotó: Bognár Róbert (Pannon RTV)

Vendégjáték az Újvidéki Színházban

A Mészáros Tibor rendezte Carlo Goldoni A fogadósnő című előadását láthatta nemrég az újvidéki közönség. A nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében valósult meg a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka a székvárosi színház épületében. A jelenlévő publikum nagyon élvezte a zentaiak előadását.

A darab cselekményében Mirandolina, a fogadósnő kíméletlen, nyers és pimasz őszinteségével mindig a figyelem középpontjába kerül és azonnal megbabonázza maga körül az embereket személyével. Viszont mindig eljön az a pont, amikor ez a varázs valakinél már nem ugyanúgy működik. A címben is megtalálható nő szerepében a Pataki-gyűrű díjas Lőrinc Tímeát láthatja a közönség.

Mirandolina személyéről úgy beszélt az őt megformáló színésznő, hogy az összes darabban megjelenő férfi karakter szemében el akarja érni, hogy őt imádják. Ezzel kapcsolatban Lőrinc Tímea hozzátette, hogy a privát életben a saját személyisége ettől igen távol áll. Ehhez azonban fel kellett magában kutatni az összes önbizalmat és magabiztosságot, amiknek hála folyamatosan egyre jobban ráérez a szerepére. A rendezőről, Mészáros Tiborról elmondta, hogy ez a második alkalom, amikor együtt dolgozhat vele. A közös próbafolyamatot gördülékenynek élte meg és úgy érzi, hogy nagyon jó a közös munka.

A mostani darab kapcsán hozzátette, hogy milyen szinten lehet aktualitása a Goldoni-darabnak. Azonban az elmúlt időszak megpróbáltatásai után úgy érzi, hogy mindenkinek kiemelten szüksége van a szórakozásra és a kikapcsolódásra. A főszereplőhöz visszatérve kifejtette, hogy irányítja a férfiakat az általa megformált karakter; a darabban, ha a férfi és a nő egymásra találnának, jó befejezésnek élné meg. Azonban a leírt cselekmény végén lezáratlan érzés marad benne és számos kérdőjel merül fel, hogy vajon mi lesz a darabban szereplő személyekkel.

A vígjátékban Dévai Zoltán alakította kiválóan a nőgyűlölő férfit. Lőrinc Tímeához hasonlóan ő is most dolgozott másodjára Mészáros Tiborral. Dévai rámutatott, hogy határozott elképzelésekkel érkezett a próbákra, ahol aztán a konstruktív kreatív munka gyümölcseként jól egymásra hangolódtak a rendezővel. Saját szerepéről elmondta, hogy nem derül ki, miért nőgyűlölő valójában a lovag. A szövegből persze kiérződik, hogy talán egy korábbi rossz élményből ered ez a hozzáállás. Dévai szerint a legfontosabb jelleme az általa alakított figurának annak őszintesége és gerincessége. A lovaghoz hasonló jellemű ember mindig jelen voltak és jelen is lesznek a társadalomban.

Dévai Zoltán a továbbiakban kifejtette még, hogy ezzel a darabbal szerepeltek már a szabadkai Népszínházban, valamint az anyaországba készülnek vele a közeljövőben. A Soproni Petőfi Színházban négy előadással is jelentkeznek majd. Az újvidéki publikum nagyon jól szórakozott a zentai vendégjátékon, amely produkcióban ének-mentorként közreműködött Koncz Éva, jelmeztervezőként Janovics Erika, Mészáros Tibor pedig díszlettervezőként is jelen volt, nemcsak rendezőként.

Forrás: magyarszo.rs             Fotó: Zentai Magyar Kamaraszínház

Még motiváltabbak a sikerek után az Újvidéki Színháznál

Nagy sikere volt az Újvidéki Színház társulatának a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Fesztiválján. Hét díjat zsebelhettek be az Anna Karenina klasszikusával. A munka természetesen nem állt meg, a társulat tagjai még motiváltabban terveznek, készülnek és alkotnak együtt. Lénárd Róbert művészeti vezető ismertette az aktuális terveket a Magyar Szó munkatársának.

Lénárd Róbert elmondta, hogy május 5-étől kezdve a következő új produkciót készítik elő, próbálják. Ezt az előadást Jovana Tomić állítja színpadra Filip Grujić fiatal újvidéki szerzőnek A nagy farkú Dzsoni pajzán napjai című regénye alapján. A fiatal rendező saját csapatát is magával hozza, amely bővelkedik a Sterija-díjasokban. Kiemelte, hogy a provokatív cím ellenére senki ne számoljon bármilyen pornóelőadásra; a darab az elvándorlás, az apakeresés témáját boncolgatja. A címszerepben Ozsvár Róbertet láthatjuk majd, rajta kívül feltűnik még Figura Terézia, Ferencz Ágota és Szalai Bence a színpadon.

A Nemzeti Összetartozás Éve jegyében programsorozat indult; egymás színpadain szerepel majd négy délvidéki színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és az Újvidéki Színház. Ez kapcsán a művészeti vezető megjegyezte, hogy áprilisban szerepeltek már Zentán; május 19-én az Anna Kareninával tűnnek fel a szabadkai Népszínházban, míg május 22-én a Rinocéroszokat játsszák a Kosztolányi Dezső Színházban.

Újvidéken a szabadkai Népszínház Magyar Társulata az Újvilág című előadásával jelentkezik május 18-án; két nappal később a Zentai Magyar Kamaraszínház előadását, A fogadósnőt láthatja majd a nagyérdemű; végül júniusban a Kosztolányi Dezső Színház Dogville című darabjával tűnik fel az újvidéki színpadon.

Az Újvidéki Színházat Mészáros Árpád és Pongó Gábor képviseli a Belgrádi Drámaszínházzal készült koprodukcióban, amelyet a fővárosban május 15-én, Újvidéken pedig június 3-án lehet majd megtekinteni. Ebben a májusi hónapban azonban miniévadra is sor kerül az Újvidéki Színházban, hiszen egy hét alatt a mostani évad összes előadását láthatja majd a közönség.

Fontos még megemlíteni, hogy a színésznövendékek is nagyban készülnek; május 15-én lesz majd megtekinthető az Anne-impressziók című előadásuk. Másnap, 16-án pedig a Csoportképet adják elő a 25 éves Színes Szilánkok Diákszínpad tagjai.

Forrás és fotó: magyarszo.rs