Idén is megünnepelték Újvidék város napját

A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete már huszadik alkalommal ünnepelte meg Újvidék napját. A rendezvényre természetesen korlátozott számú résztvevővel és a járványügyi előírások betartása mellett került sor január 31-én, vasárnap este az Újvidéki Színházban. Jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Milos Vucevic, Újvidék polgármestere és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Újvidék még ma is jelentős része a délvidéki magyarság kulturális életének: Pásztor István szavaival élve fontos egyetemi város, klinikai központ, szellemi műhely és lüktető nagyváros. A pártelnök köszönetet mondott a városi szervezet tagjainak, a szimpatizánsoknak, akik végig azon dolgoznak, hogy a város a magyar közösségnek gyűjtőhelye legyen.

Milos Vucevic polgármester a múlt mellett a jövőre is felhívta a figyelmet; a cél az, hogy Újvidék jobb, zöldebb, kulturáltabb, modernebb és szebb várossá váljon. Az érdek pedig közös és ezért megértjük egymást akkor is, amikor nem egyforma nyelvet beszélünk. Kijelentette, hogy az elmúlt 273 évben közösen alakítottuk a várost, melynek annyi nyelven van neve és senkinek nincs joga ahhoz, hogy ezt a munkát elrontsa.

Az esemény keretében idén három újvidéki fiatal vehette át az Újvidéki Magyar Kiválósági Díjat. Németh Andrea a képzőművészet, Ivánovics Viktor a népzene, Lahos Melody pedig a szobrászat területén elért kiváló eredményeiért részesült elismerésben. A műsor végén a jelenlévők láthatták az Újvidéki Színház színészei által bemutatott Maradok maradni című előadás egy részletét. Ezt Kiss Tamás bariton énekes és Jenován Flórián zongoraművész műsora követte, melyben a Szózatot adták elő és egyben zárták le az ünnepséget.

Forrás: vajma.info, vmsz.org.rs

Fotó: pannonrtv.com

Megalakult a Vajdasági Tartományi Parlament, házelnökké ismét Pásztor Istvánt választották

Megalakult az új összetételű vajdasági tartományi képviselőház, házelnökké ismét Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét választották meg, aki az utóbbi nyolc évben is betöltötte ezt a tisztséget.

A 120 képviselő közül százan szavaztak Pásztor István újraválasztására.

Június 21-én parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást tartottak Szerbiában. Mindhárom szinten a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a legtöbb szavazatot. A 120 tagú vajdasági tartományi képviselőházban így a SNS-nek 76 képviselője lett. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett, a szocialisták 13 politikusa ülhetett be pénteken a képviselői padsorokba.

A harmadik legerősebb pártnak a VMSZ bizonyult, az eddigi hat helyett 11 politikusa képviselheti a magyarság érdekeit tartományi szinten a következő négy évben.

A nacionalista Szerb Radikális Pártnak négy, egy többpárti koalíciónak, a Vajdasági Frontnak hat, az ellenzéki Seprű 2020 nevű mozgalomnak, valamint a monarchista Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának pedig öt-öt politikusa került be a vajdasági tartományi parlamentbe.

Pásztor István megérdemli a kinevezést, mert sokat tett a szerb-magyar barátság megterméséért - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírr kapcsán a Facebookon.

A tárcavezető azt írta, sok kompromisszum és még több munka vezetett odáig, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai a gyűlölködésből történelmi barátsággá alakultak át.

Soha nem voltak ilyen jók a kapcsolataink, mint most, és ennek nemcsak a két ország a haszonélvezője, hanem mindenekelőtt a vajdasági magyar közösség - emelte ki.

\"A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy Szerbia minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, támogatjuk magyarországi és vajdasági cégek beruházásait, a szerbek pedig minden szomszédunknál több jogot adnak a náluk élő magyar közösségnek\" - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a szerb-magyar barátságnak erre a hétre is jutott egy kifejeződése: Aleksandar Vucic pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a vajdasági magyarok vezetője személyében.

\"Pásztor István az egyik legtöbbet tette a két nemzet barátságának megteremtéséért, így nem lehet kérdés, hogy megérdemli-e a kinevezést. S ez a kinevezés a garancia arra, hogy a szerb és a magyar kormány ugyanúgy gondolkodik a vajdasági magyarok közösségéről, mely összeköt és nem szétválaszt minket\" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli az Európa Kollégium

Az ünnepi rendezvényen egyebek között bemutatkoztak az intézmény kollégistái, valamint emlékplaketteket adtak át azoknak a személyeknek, akik tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárultak az Európa Kollégium létrejöttéhez. A 380 férőhelyes Európa Kollégium 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit Újvidéken. Az intézmény az elmúlt öt évben több száz magyar diáknak adott otthont tanulmányi éveik során. Az Európa Kollégium felépítése és működtetése a magyar kormány támogatásával valósulhatott és valósul meg.

Július 3-án hálaadó szentmisével kezdődött az ünnepi esemény a telepi Szent Erzsébet templomban. 18 órakor a kollégium udvarában közös fohásszal folytatták az ünnepséget. Az alkalmi műsor keretében beszédet mondott Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője. Az Egyetemista Központ fennállásának 5. évfordulójára rendezett ünnepségen Pirityéne Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője azt mondta: „Azzal, hogy közös otthont ad a legkülönbözőbb helyekről érkező fiatalok sokaságának olyan közösségformáló erőt jelent, amely erő a későbbiekben egy egész életre meghatározza a kollégiumi éveket együtt töltött fiatalok világlátását, humanizmusát és a közösség iránt érzett felelősségét.”

A Kollégiumról

Az Európa Kollégium 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit Újvidéken azzal a céllal, hogy otthont nyújtson a tartományi székvárosban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára, illetve a magyarországi szerb közösséghez tartozó, de a tanulmányaikat Újvidéken folytató hallgatók számára.

A kollégium a Telep városrészben található, ott ahol évekkel ezelőtt a lakosság zömét a magyarok alkották. Ez a tény is azt jelzi, hogy a kollégium nem csak egyszerű oktatási intézmény, hanem a magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja kíván lenni.

A kollégium megnyitásáig hosszú út vezetett: az ötlet 2005-ben született meg a Vajdasági Magyar Szövetség Dél-bácskai Szervezetének elnökségi ülésén. A terv az volt, hogy biztosítsák az egyre fogyatkozó vajdasági magyar értelmiség utánpótlását. Az ötlet megvalósításával az e célból alapított Európa Alapítványt bízták meg. Az alapkövet 2008-ban helyezték el a Római Katolikus Egyháztól kapott telken, de pénzügyi és adminisztratív okok miatt hét év telt el az átadásig.

Működtetésével széleskörű lehetőségek nyíltak az újvidéki felsőoktatási intézményekben tanuló vajdasági magyar nemzetiségű fiatalok számára. Ezek elsősorban a bentlakási lehetőségekben, valamint az intézmény megnyitásával párhuzamosan beindított és azóta is folyamatosan fejlődő szakkollégiumi programokban nyilvánulnak meg. Ezen programokat a nevelőtanárok irányítják a magyarországi szakkollégiumi rendszerhez hasonlóan. Rendszeresen szerveznek műhelymunkákat, közéleti esteket, szakmai előadásokat, céglátogatásokat. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítő programokra is, mint pl. a néptáncoktatás, a hagyományápolás és a szórakoztató jellegű programok.

A kollégium együttműködik az újvidéki és más vajdasági magyar vonatkozású intézményekkel, emellett anyaországi kapcsolatokat is ápol, ugyanis a működtetőinek a fő célkitűzése a magyar nemzeti kisebbség kulturális önazonosságának megőrzése. Az intézmény emellett az egységes európai oktatási rendszer része kíván lenni. Azzal pedig, hogy lehetővé teszi a magyarországi szerbek számára az Újvidéken történő továbbtanulást, a nemzetek közötti párbeszédet és a toleranciát hivatott segíteni.

A kollégiumban 204 kétágyas diákszoba és öt egyágyas lakosztály található. Egy szobát mozgássérültek igényeihez igazítottak. A lányok és a fiúk szobái külön épületszárnyban helyezkednek el. A szobák fürdőszobával vannak ellátva, valamint szintenként egy teakonyha áll a lakók rendelkezésére. A kollégium díszteremmel, két előadó- és konferenciateremmel és egy zeneteremmel rendelkezik. A hallgatók testi fejlődéséhez szükséges feltételeket edzőterem és kültéri sportpálya biztosítja.

Fotó: https://www.facebook.com/europakollegium/

Történetében először elmarad a Tanyaszínház nyári turnéja

Magyar Attila a Tanyaszínház vezetője a napokban bejelentette, hogy a járvány okozta állapotok miatt sajnos a társulat idén nem indul el hagyományos nyári turnéjára.

Sokáig reménykedtek és hittek abban, hogy megvalósítható lesz a 27 állomásból álló előadássorozat, amit egyébként márciusban meg is hirdettek, azonban a vírus jelentősen keresztülvágta számításaikat. Mindezek ellenére ők sem szeretnék, hogy a 2020-as év Tanyaszínház nélkül múljon el, így valószínűleg ősszel egy kisebb turné keretein belül igyekeznek majd pótolni az elmaradt előadásokat. A társulat igazgatója többek közt elmondta, hogy nem szeretnék kockáztatni hűséges közönségük, valamint saját maguk egészségét sem, mivel minden évben közel 16 ezer ember fordul meg fellépéseiken. A bemutatón egy komédiát mutattak volna be Szabó K. István rendezésében

A Tanyaszínházat 1978-ban alapították fiatal színészek és rendezők, akik szerették volna a nagyvárosi színházi élményt elvinni a tanyavilágban és kistelepüléseken élők életébe is. E kezdeményezés azóta Vajdaság szerte ismert, és mint említettem igencsak nagy látogatottságnak örvend. Előadásikat nyáron szokták tartani, mivel mindig szabadtéren rendezik meg őket. Hagyományosan Kavillón rendezik bemutatóikat, majd onnan szamár húzta kocsival járják be Bácska, Bánát, Baranya és Muravidék különböző területeit. A társulat évről-évre változik, ahol diplomás pályakezdő színészek mellett, egyetemisták és középiskolások is megfordulnak. Kezdetekben rövid egyfelvonásos darabokkal nyerték el a közönség tetszését, amiket főleg iskola- vagy kocsmaudvarokban tartottak meg, minimális anyagi forrásokból. Ezek tematika terén főleg helyzet- és jellemkomikumra építettek. Később már egész estés előadásokkal írták be magukat a vajdasági tudatba.

Manapság 260 taggal büszkélkedhet a társulat és több, mint 700 előadással a hátuk mögött, közel félmillió nézőt sikerült elérniük. 

2005-ben megnyitották saját "fészküket" is Kavillón, ami a Művésztelep nevet viseli. Itt minden nyáron szeretettel várják a művészetek kedvelőit!

forrás: https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/43-%C3%A9v-%C3%B3ta-el%C5%91sz%C3%B6r-elmarad-a-tanyasz%C3%ADnh%C3%A1z-ny%C3%A1ri-turn%C3%A9ja_1139022.html?fbclid=IwAR3fCjISk6YBQ1sGX1VMAwQH5ig0KH1jxx2np9HWM8Q98O62iiCoFpGQfAQ

Új közösségi termet kap a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Az elmúlt időszakban számos, a helyi és környékbeli magyarságot is érintő fejlesztés zajlott Újvidéken. Európa Kollégium, Újvidéki Színház, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ - csak néhány a befejezett és folyamatban lévő újítások közül. Utóbbi intézmény új épületrésszel gazdagodik, mely az udvaron épült fel, egy régi, romos házacska helyén. Földszintjén közösségi terem működik majd, míg az emeleten egy korszerűen felszerelt konyharész lesz. Ez fogja ellátni a Központba érkező vendégek étkeztetését. Mint ismeretes, 2021-ben Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa, a tervek szerint addig nyolc kulturális központot alakítanak ki majd a városban, ezekből az egyik a Petőfi Sándor Művelődési Ház. 

Az új épületrész önkormányzati támogatásból épült meg. A központ régi épületét az idei költségvetési évben, az átütemezés, illetve kiegészítés után kezdik majd renoválni, számítasok szerint ezek a munkálatok 2021-ig befejeződnek majd. Nem egyszerű felújításról, nem csak külső és belső meszelésről van szó. Át kell tervezni a fűtési rendszert, és a belső, villamos hálózatot is ki kell cserélni. A tetőrészt is fel kell újítani, és az épület alatti szép pincét is. Az épület energiaellátása és felhasználása tehát korszerűsödik, a  Központ új helyiségekkel bővül majd, a nagyterem pedig a régi konyha illetve belépőrész összenyitásával még nagyobb lesz majd.

Kép: Ladisity Melinda elnökasszony nyilatkozik a Pannon RTV-nek. Fotó: facebook.com/petofisandormmkujvidek/

A Forum Könyvkiadó Intézet szembeszállt a járvánnyal

A Forum Könyvkiadó Intézet évente közel 150 könyvbemutatót szervez. A koronavírus járvány miatt az elmúlt időszakban sajnos személyesen nem találkozhattak olvasóikkal, és a könyvkiadás is szünetelt, de az újvidéki székhelyű kiadó szembeszállt a járvánnyal. Elindította Olvasson otthon! kampányát, megújította honlapját, és felgyorsította tavaly elindított e-könyvgyártását is. Elektronikus könyvei akár az anyaországi olvasók számára is elérhetőek. A könyvkiadó vállalat készen áll arra is, hogy a jövőben szükség esetén online bemutatókat rendezzen. 

Több közösségi oldalon is elindították az #olvassonotthon kampányukat, amivel arra öszöntözték az embereket, főleg az idősebbeket, hogy a kinti értelmetlen és felelőtlen mászkálás helyett maradjanak otthon, és a rengeteg időt töltsék el hasznosan, a rémhírek helyett például olvassanak szépirodalmat. Több könyvüket is ingyenesen letölthetővé tették így.

Amellett, hogy a Forum megújult honlapján minden kiadvány továbbra is megrendelhető, most már e-könyveket is letölthetünk onnan, és a Híd irodalmi folyóirat idei számai is lapozhatók online.

Regisztrált felhasználóik az első vásárlás alkalmával 20% kedvezményben részesülnek, továbbá hűségpontokat is gyűjthetnek. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a nyomtatott könyvekre a külföldi rendeléseket egyelőre nem tudják fogadni, ám három legújabb e-könyvük immár Magyarországon is elérhető az Ekönyv.hu webáruház jóvoltából.

Az újvidéki Forum Könyvkiadót 1957-ben alapították elsősorban azzal a céllal, hogy az akkori Jugoszláviában élő magyar szerzők könyvkiadója legyen. Az intézmény az elmúlt hat évtized alatt a délvidéki magyarság egyik legnagyobb és legjelentősebb kulturális intézményévé nőtte ki magát. Kiadási profilja sokrétű, mellyel a magyar olvasóközönség eltérő ízlésének igyekszik megfelelni. E célt szolgálják a szépirodalmi és tanulmánykötetek, a publicisztikai, a néprajzi, a művelődéstörténeti, a képzőművészeti, helytörténeti stb. kiadványai. A Forum Könyvkiadó fennállása óta egy könyvtárnyi anyagot, több mint 2500 címszót jelentetett meg. 

(Fotó: https://www.facebook.com/ForumKonyvkiado/)