Konzuli képviseletet nyitott Újvidéken Magyarország

Megnyílt Magyarország konzuli képviselete 2020. október 15-én Újvidéken, a hivatalt Zavarkó Árpád tiszteletbeli konzul vezeti a jövőben.

Zavarkó Árpád újvidéki ügyvédet október 9-én iktatták be hivatalába, tiszteletbeli konzulként nem foglalkozhat hagyományos konzuli ügyekkel, fő feladata a magyar-szerb gazdasági kapcsolatok erősítése lesz.

A konzuli hivatal hatásköre a Bácska és Szerémség területére terjed ki.

A hivatalos adatok szerint a magyar-szerb kétoldalú kereskedelmi áruforgalom 2019-ben meghaladta a 2,6 milliárd eurót, ami az egy évvel korábbihoz képest 2,9 százalékos növekedést jelent.

Fotó: pannonrtv

Újvidék magyar testvérvárosa Pécs

Pécs és Újvidék 2009 júliusa óta ápolják a mai napig gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatukat. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Igor Pavlicic, a második legnagyobb szerbiai város korábbi első embere Újvidéken írta alá a két település közötti testvérvárosi szerződést. A megállapodás szövege szerint a két város közös célja, hogy elősegítsék a két nép, Magyarország és Szerbia történelmének és kultúrájának kölcsönös, részletesebb megismerését, és hogy megerősítsék a Pécs és Újvidék lakói közti barátságot. A két város már a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program során is együttműködött, számos program keretében mutatták be a szerb kultúra szépségeit Pécsett, Újvidéken pedig a magyar kultúra került reflektorfénybe.

Fotó: Újvidák-Pécs Ifjúsági találkozó Újvidéken

További testvérvárosok:

Modena, Olaszország (1974)
Csangcsun, Kína (1981)
Dortmund, Németország (1983)
Norwich, Egyesült Királyság (1989)
Iliúpoli, Görögország (1994)
Budva, Montenegró (1996)
Temesvár, Románia (2005)
Nyizsnyij Novgorod, Oroszország (2006)