Magyar közösségi házak

Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

A Petőfi Sándor MMK 1951 óta az újvidéki magyarok művelődési háza.

Működésünkkel a magyar hagyományok, kultúra és művészetek ápolását és megőrzése tűztük ki célujául. Művelődési és szórakoztató rendezvényeinkkel igyekszünk kedvére tenni a minél szélesebb körű korosztály számára. Fontosnak tartjuk kulturális értékeink közvetítését, elsajátítását és továbbadását.

A Központ különböző szakcsoportjai kulturális értékeinket közvetíti, segítenek ezen értékek elsajátításában és tovább adják azokat.

Szakcsoportjaink:

  • Kézimunka (Mimóza)
  • Irodalmi
  • Peart
  • Kis festők
  • Kórus
  • Darányi-telepi társalgó
  • Vidám délutánok
  • Játszóház
  • Baba-mama klub
  • Mindentudó jómadarak

Az év folyamán szavalóversenyt, könyvbemutatókat, sportnapokat szervezünk. A szavalóversenyünkön több mint 100 versenyző van, általános és középiskolások jelentkeznek. 

József Attila utca 16-18.

Tel/fax. 021-474-0697, 474-0696

web: www.petofi-kozpont.rs

e-mail: petofime@hotmail.com

Európa Kollégium Egyetemista Központ

Az Európa Kollégium 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit Újvidéken azzal a céllal, hogy otthont nyújtson a tartományi székvárosban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára, illetve a magyarországi szerb közösséghez tartozó, de a tanulmányaikat Újvidéken folytató hallgatók számára.

A kollégium a Telep városrészben található, ott ahol évekkel ezelőtt a lakosság zömét a magyarok alkották. Ez a tény is azt jelzi, hogy a kollégium nem csak egyszerű oktatási intézmény, hanem a magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja kíván lenni.

A kollégiumban 204 kétágyas diákszoba és öt egyágyas lakosztály található. Egy szobát mozgássérültek igényeihez igazítottak. A lányok és a fiúk szobái külön épületszárnyban helyezkednek el. A szobák fürdőszobával vannak ellátva, valamint szintenként egy teakonyha áll a lakók rendelkezésére. A kollégium díszteremmel, két előadó- és konferenciateremmel és egy zeneteremmel rendelkezik. A hallgatók testi fejlődéséhez szükséges feltételeket edzőterem és kültéri sportpálya biztosítja.

CÍM: Cirill és Metód utca 11.
Telefon: +381216371377
E-mail: office@eukol.rs

 

 

A város nagyrendezvényei

Újvidék város napja

1748-ban ezen a napon emelte szabad királyi városi rangra Újvidéket Mária Terézia császárnő. Ő adta a városnak a Neoplanta, Neusatz, Újvidék, illetve Novi Sad nevet. 1748-ban ezen a napon emelte szabad királyi városi rangra Újvidéket Mária Terézia császárnő. Ő adta a városnak a Neoplanta, Neusatz, Újvidék, illetve Novi Sad nevet. A rendezvényen a helyi magyarság is részt vesz.

NOMUS (nemzetközi klasszikus zenei fesztivál), áprilisban

Fruška-gorai maraton, áprilisban (Fruška gora. A Tarcal-hegy)

Mezőgazdasági vásár, májusban

Sterija Játékok (színházfesztivál), májusban

Tamburica Fest (kis tambura fesztivál), júniusban

Zmaj Játékok (gyermekfesztivál), júniusban

Interfest (borfesztivál), júniusban

Exit (zenei fesztivál), júliusban

Opens Youth Fair (Ifjúsági idegenforgalmi vásár), júliusban

Brazil Napok (Újvidéki szamba-fesztivál), augusztusban

Újvidéki Októberfeszt, októbetben

Jazz fesztivál, novemberben

Újévvárás a Szabadság téren, decemberben.

Színházak, koncerttermek

Újvidéki Színház

Első előadását 1974-ben láthatta a nagyközönség: Örkény István Macskajáték című drámáját. Állandó játszóhelyére 1985-ben költözött az akkori társulat, az egykori Ben Akiba Kamaraszínház épületébe. Jelenleg is itt működik a színház. A színházban jelenleg két terem áll a rendezők rendelkezésére. Egy kisebb méretű kamaraterem és a nagyszínpad. 2013 októberétől az Újvidéki Színház igazgatója Venczel Valentin. Az Újvidéki Színház a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt intézménye.

Cím: Jovana Subotića 3-5, Novi Sad 21000

Telefonszám: 021 6572526

A társulat tagjai: http://www.uvszinhaz.com/hu/glumci

Szerb Nemzeti Színház

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház az első, vagyis a legrégebbi nemzeti színház az országban. Másfél évszázados története során a társulat többször költözött, míg 1981-ben került a mostani épületbe, melyet legutóbb 2011-ben tataroztak. A színháznak jelelnleg valamivel több, mint félezer alkalmazottja van. A Színház nemcsak saját színtársulattal, szimfónikus zenekarral és balettársulattal rendelkezik, hanem sikeresen együttműködik más kulturális intézményekkel itthon és külföldön. 

Pozorišni trg 1, Novi Sad

Telefon: +381 21 6621411

Koncerteket a Kultúrotthonban, a Szerb N

Múzeumok és képtárak

A Matica Srpska képtára

Az 1826-ban Pesten alapított Szerb Matica a város legrégibb közművelődési, népművelői intézménye.  Szerb Maticát 1864-ben a pesti Tökölyánumból átköltöztették az újvidéki Platoneumba. Ettől kezdve Újvidéket Szerb Athénnek nevezik. Ennek a megnevezésnek az alapját a Szerb Matica köré tömörülő szerb értelmiségiek munkássága jelentette. Ők koruk legiskolázottabb és legműveltebb emberei közé tartoztak. A mai napig egyik legtekintélyesebb tudományos és irodalmi központja. Sokoldalú könyvkiadói, kultúraszervezői tevékenységet folytat, rendkívül nagy és értékes könyvtárat tart fent, több millió publikációval. A Szerb Matica Képtárának gazdag gyűjteménye pedig a szerb festészet remekeit foglalja magában.

Galéria tér 1.

Vajdasági Múzeum

A Vajdasági Múzeum azokat a hagyományokat őrzi, amelyeknek kezdete a tekintélyes tudományos és művelődési intézményhez, a Szerb Maticához kapcsolódnak, amely még 1847. október 14-én megalapította a múzeum elődjét, a Szerb Nemzeti Gyűjteményt (Múzeum). Az alapító kívánsága az volt, hogy „a Múzeum tükörképe legyen az ezen a vidéken élő népeknek és nemzetiségeknek”. 1947. május 30-án vált Vajdasági Múzeummá. A többrétegű gyűjtemény 1974-ben kapott megfelelő helyiséget, amikor az 1896-ban épült, Vágner Gyula által tervezett bírósági épületbe költözött át. 1992-től a Vajdasági Történeti Múzeummal egy egységes intézménybe olvadt Vajdasági Múzeum néven. 

Tárlat: a tárgyi és szellemi kultúra megőrzött nyomai Vajdaság területéről a paleolit időszaktól a XX. századig.

Cím: Duna utca 35-37.

Telefon (21) 420-566

E-mail muzejvojvodine@nscable.net

www.muzejvojvodine.org.rs

Vajdasági Modern Művészetek Múzeuma

 Duna utca 37.

Telefon: +381 21 661 38 97;

E-mail: info@msuv.org

Újvidéki Városi Múzeum

Cím: Péterváradi vár 4.

Tárlat: Újvidék a XVIII-XX. századig; Földalatti katonai galéria. Gyűjtemények és dependensek: Külföldi művészetek gyűjteménye (Duna utca 29.);

Karlócai helytörténeti gyűjtemény (Rajačić pátriárka 16. Karlóca);

Jovan Jovanović Zmaj Emlékgyűjtemény, (Jovan Jovanović Zmaj utca 1., Kamanc);

www.museumns.rs

A TARTOMÁNYI TERMÉSZETVÉDELMI INTÉZET TERMÉSZETTUDOMÁNYI GYŰJTEMÉNYE

Cím: Munkás utca 20a.

Tárlat: Vajdaság természeti öröksége

www.pzzp.rs

KÉPZŐMŰVÉSZETI GALÉRIA RAJKO MAMUZIĆ AJÁNDÉK-GYŰJTEMÉNYE 

Tárlat: a kortárs jugoszláv művészek alkotásainak gyűjteménye.

Cím: Vasa Stajić utca 1.

www.galerijamamuzic.org.rs

1918-as Hozzácsatolás Múzeuma

Újvidéken, 2018-ban avatták fel, az „1918-as Hozzácsatolás Múzeuma” nevű intézményt. A Vajdaság elcsatolásának 100. évfordulójára felavatott múzeumról van szó.